Bina ve daire malikleri bina yapımı için, devlet teşvikli (düşük faizli) kentsel dönüşüm kredisi, kentsel dönüşüm kira yardımı teşviklerinden faydalanabilirler. Kiracılar ise yeni daire almak istediklerinde devlet teşvikli kentsel dönüşüm kredisi ve taşınma parası alabilir. Yeni bina için tüm noter harçları, belediye ve tapu giderlerinde muafiyet mevcuttur.
Tüm bunların yanı sıra kentsel dönüşüm kapsamında yapacağınız yenileme ile yapınız 2, 3 kata kadar değer kazanabilir. Ömrü 20 yılın üstündeki binalar Yapılan araştırmalara göre 20 yaş üzerindeki binalarda her yıl için ortalama % 0,3–0,4 gibi değer kaybı oluşmaktadır.
Yapının risk tespiti yaptırması zorunluluğu var mı?
Kanunlarda risk tespiti yaptırılması zorunluluğu bulunmamaktadır. Fakat ülkemizde birçok binanın; mühendislik hizmetleri almadan inşa edildiği, malzeme ve işçilik açısından kalite standartlarına ve teknik gerekliliklere uyulmadığı, özellikle beton kalitesinin oldukça düşük olduğu ve deprem açısından risk taşıdığı belirlenmiştir. Bu yüzden, konutunda güven ve huzur içerisinde yaşamak isteyen, oturduğu binanın riskli olabileceğinden şüphelenen her vatandaşın risk tespiti yaptırması uygun olacaktır.
Binanın risk tespitinin yaptırılabilmesi için maliklerin çoğunluğunun onayı şartmıdır?
Binanın risk tespitini yaptırmak için maliklerin 2/3 çoğunluğu ile karar alınmasına gerek yoktur. Risk tespiti için maliklerden birinin bile müracaatı yeterlidir
Riskli olarak tespit edilen binalar tapu müdürlüğüne bildirilir ve tapu kütüğüne işlenir. Malikler, tapu müdürlüğünce yapılacak tebligattan itibaren, 15 gün içinde, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlükleri’ne dilekçe vererek riskli yapı tespitine itiraz edebilirler.
Kentsel dönüşüm kapsamında binayı mutlaka yıkmak mı gerekiyor?
Tabii ki hayır. Binanızın bağlı olduğu belediyenin imarına göre yeni yapıldığında daha az kat imarı alıyorsa ve güçlendirme çalışması yapıldığında riskli yapı durumu ortadan kalkıyor ise mevcut bina güçlendirilerek renovasyonu sağlanabilir ve bina güçlendirme çalışması yapılabilir.
Kentsel dönüşümde muhatap bakanlık kimdir?
Kentsel dönüşüm çalışmaları T.C. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı‘nın Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından koordine ve takip edilmektedir.
Buna göre 2012 yılında yürürlüğe giren 6306 sayılı “Kentsel Dönüşüm Yasası’nın temel amacı, afet riski altındaki alanlarda yapıların belirlenen çerçevede projelendirilip sağlıklı ve güvenli yaşama alanları oluşturulması hakkında usul ve esaslarda düzenlemeler ile kanunlaştırılmıştır.
Kentsel dönüşüm kaç yıllık binalar içindir, bina yaşı var mı?
Kentsel dönüşüm hangi binaları kapsıyor veya başka bir değişle bina kaç yaşında olmalı ki kentsel dönüşüme girebilsin sorusunun cevabı olarak, betonarme binaların yaşlarından ziyade kullanılan malzemelerin niteliği ve zemin şartları göz önüne alınarak ömrünü tamamladığı veya tamamlamadığı durumunda kentsel dönüşüm kapsamına girebileceği veya giremeyeceği söylenebilir.
6306 Sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkındaki Kentsel Dönüşüm Kanununda binalar için yıl veya yaş kısıtlaması bulunmamaktadır. Dolayısıyla tüm eski binalar kaç yıllık olursa olsun bu kapsama girebilir.
0 Comments